תיקון טכני – על מה ולמה
המונח תיקון טכני הפך ליותר ויותר מקובל בין כתבי הכלכלה והעורכים, האמת היא שכיום ניתן לשמוע את המונח מתנוסס מדי יום בכותרות הראשיות תוך חוסר הבנת הרעיון. אז מהו אם כן תיקון טכני ?
תיקון טכני בבורסה הינו מושג המאפיין את התנהגות ההמונים אחרי מהלך מסוים, קרי מגמה מסוימת.
לאחר מהלך עליות גדול, קהל ההמונים רוצה לממש את כספו ולכן הוא מתחיל למכור מניות, ככל שהעלייה הייתה יותר גדולה ובמחזור יותר גדול כך ישנה יותר סחורה להיפתר ממנה ולכן תהליך מימוש המניות קרי התיקון יבוא במגמה שלילית יותר משמעותית.
באותו אופן לאחר מגמת ירידה ממושכת מתרחשת תופעה של איסוף סחורה עקב המחיר הזול של הסחורה ולכן קהל לא מועט מחליט לקנות סחורה, ולכן התיקון יבוא במסכה של מגמה חיובית.
התיקון כשמו כן הוא יוכח כתופעה זמנית בלבד ובמחזור נמוך מן המהלך הראשי.
קצת היסטוריה
כמו כל התקדימים ההיסטוריים שהוכיחו את עצמם כך גם התיקון הטכני, אם תסתכלו על גרף מנייה תיראו שכל מהלך ארוך(עליות או ירידות) אינו ישר אלא מבנהו כשיני מסור.
לכל מהלך מאסיבי של השוק תידרש מעט מנוחה – זאת תתבטא בתיקון / דשדוש זמני , לאחר מכן אם אכן זה היה תיקון – יחזור השוק לכיוונו המקורי ואף יעבור את הרף שלפני התיקון.
"וויליאם גאן" – אחד האחראים להתפתחות הניתוח הטכני בדק וקבע כי ניתן לראות באופן מתמיד וגורף כי תיקון טכני, אורכו נע בין 33-66 אחוז מן המהלך המקדים לו , ניתן אף לדייק ולומר מתוך מספרי פיבונאצ'י כי טווח התיקון נע בין 38.2 עד 61.8 אחוז .
חישוב התיקון
לצורך המחשה ניקח לדוגמא את מדד המעוף בבורסה, נוכל לראות כי מתאריך 7.7.05 ועד לתאריך 17.5.06 הייתה מגמת עלייה ברורה בטווח זמן בינוני, עליות אלו התאפיינו במחזורי מסחר עולים אשר הצביעו על עוצמת המגמה.
לאחר מכן החל מהלך ירידות. נחשב כעת את טווחי התיקון, המעוף עלה מ634 נקודות עד ל 900 נקודות בטווח המצוין, על סמך זאת שטווח התיקון ינוע בין 38.2 ל 61.8 אחוז – נחשב : 634 – 900 = 266 נק' - הרף העליון הינו 38.2 אחוז מתוך 266 – לפחות 101 נק' מתחת ל900 , והרף התחתון הינו 61.8 מתוך 266 – מקסימום 164 נק' מתחת ל 900. לפיכך הטווח הינו 799 – 736 .
התוצאות אכן משקפות – ב 13.7.06 השפל הנמוך ביותר אחרי המהלך עם 748 נק' , לאחר מכן המשיכה מגמת העלייה .